Több alkalommal kellett szivattyúkkal beavatkozni

Az elmúlt két nap esőzése ismét rávilágított: a folyamatos elhárítás helyett a megelőzésre kellene összpontosítani. Ehhez Devecsernek és az ország valamennyi településének forrásokra lenne szüksége. Sajnos településünkön is hiányzik, vagy hiányos a csapadékvíz-elvezetés, ami egy csapadékosabb időszakban komoly veszélyeket rejt magában.

Ezúton is köszönöm a védekezés szervezésében, irányításában nyújtott segítségét Bárdossy Sándornak és Bognár Balázs városgondnokunknak. Hálásan köszönöm városunk nevében a Katasztrófavédelem kötelékében szolgáló tűzoltók, valamint a Devecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkáját.

A Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság beszámolója az elmúlt napok elhárításáról:

Az elmúlt két nap folyamatos esőzése miatt Veszprém megyében több alkalommal kellett beavatkozni vízkárok miatt. A legsúlyosabb helyzet Noszlopon alakult ki.

A mai nap folyamán legtöbbször az ajkai hivatásos és a balatonfüredi önkormányzati tűzoltók avatkoztak be. A vízelvezetőkben felgyülemlett víz miatt Balatonfüreden a Petőfi Sétányon, és a Szőllős utcában, valamint a vasútállomás aluljárójában kellett szivattyúkkal beavatkozni.

Devecser esőzés 2015 májusDevecserben több utcában is problémát okozott a víz: a Makovecz-lakóparkban a tűzoltók avatkoztak be szivattyúval, a Nagy László utcában a polgármester irányításával munkagéppel sikerült megoldani a csapadékvíz elvezetését. A 8-as út devecseri szakasza melletti elöntött területen a Katasztrófavédelem kötelékében szolgáló tűzoltók munkáját a Devecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint az önkormányzat városgondnoka segítette.

Noszlopon, a Kossuth utcában nagy mennyiségű felgyülemlett, valamint a magasabb partokról lefolyó csapadékvíz egy lakóházat veszélyeztetett. Az ajkai hivatásos tűzoltók egy gépjárműfecskendővel vonultak a helyszínre, és szivattyúval a vizet eltávolították. A Devecser Járás Önkéntes Mentőcsoport, valamint a polgármesteri hivatal alkalmazottai, egy munkagép segítségével a vízelvezető árkot kiszélesítették, és egy lakóingatlant homokzsákokkal megvédtek.

A Devecseri Kistérségben Bárdossy Sándor járási katasztrófavédelmi megbízott az egész nap folyamán terepen volt, segítette a szervezést, az irányítást, a mentést, a védekezést.

A hivatásos egységek munkáját nagyban segítették a Kővágóőrs Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Tótvázsonyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület is tagjai is, hiszen mind Kővágóőrsön, mind Tótvázsonyban egy-egy utcában a csatorna átereszek tisztítását elvégezték, így a felgyülemlett csapadék nem jelentett nagyobb problémát az adott településeken.
A kialakult helyzet miatt egy esetben sem volt szükség lakosságvédelmi intézkedés bevezetésére.

Az esős idő miatt több baleset is történt megyénk útjain: összesen négy esetben kellett műszaki mentésnél beavatkozni a tűzoltó egységeknek:

A délutáni két autóbalesetet újabb két káreset követett:
A 77-es számú út kettes kilométerénél, Nemesvámosnál, egy személyautó megcsúszott, és az árokban állt meg. A benne utazók közül egy ember súlyosan, míg hárman könnyebben megsérültek.

Nyárád külterületén, a 8404. számú úton szintén megcsúszott, és felborult egy gépkocsi, melynek következtében egy ember könnyebben sérült, őt a helyszínen ellátták a mentők.

Mindkét esetben a járművek áramtalanítása és a forgalmi akadály megszüntetése félpályás útzár mellett zajlott.

Forrás: Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság